Wakatipu Basin House

The Wakatipu Basin is a glacial landform situated north of Lake Wakatipu in New Zealand’s Southern Alps. The floor of the basin is bounded by Coronet Peak to the north, the Crown Range to the east and The Remarkables mountain range to the south.

The site consists of two flat paddocks with the eroded path of the Shotover river forming the southern boundary.

This proposal for a family residence references the ancillary rural structures that support the basin’s pastoral activities. The residence is massed as a long rectangular form with roof and walls clad in folded pre-weathered zinc.

Continuity of material is intended to simplify this mass while the vertical cladding modulates the facade and sets the rhythm for fenestration. The zinc-clad mass is underscored with a concrete apron to the north. The interior floor level and exterior living spaces are slightly elevated to float above the datum of the basin floor.

A penetration through the built form frames views of the Remarkables to the south. A north facing steel loggia is set against the zinc-clad linear form and glazed to provide the main living spaces with a view centred on Coronet Peak.

Project Details:

The internal floor area is approximately 550m2 and construction was completed at the end of 2005. Fearon Hay’s project team was led by Gordon Gallagher. Tim Hay and Jeff Fearon are the design architects. Photography is by Patrick Reynolds.

Recognition: Winner of an New Zealand Architecture Award (NZIA Awards 2008) Finalist for a New Zealand Architecture Supreme Award (NZIA Awards 2008) Published in the Architectural Review (UK, 2009) Published in the Phaidon Atlas 21st Century Architecture (Phaidon 2009)