Te Kaitaka — 'The Cloak'

Te Kaitaka ‘The Cloak’ is constructed within the growing urban environment at Auckland International Airport. The sculptural built form is sited on the corner of two recently upgraded streets.

The functional brief requires a flexible space for hosting events, meetings as well as introducing the strategy & opportunities behind the developing precinct. Beyond these functional requirements, the brief was aspirational - the architecture should demonstrate opportunities for innovative design & sustainable operation.

A contoured living green roof is established over a shaped engineered timber frame, this shape providing the shoulders from which an encircling & distinctive woven mesh screen forms Te Kaitaka - The Cloak.

The response used the freedom of its scale to explore sculptural and structural directions. The design brings together rich layering of material, texture and form to express cultural and national values.

The architecture is a combination of readily available construction approaches, layered with a degree of craft & legible materiality to showcase New Zealand sustainable design, materials, & innovation.

Project Details:

The internal floor area is approximately 180m2 and construction was completed in mid 2014. Fearon Hay’s project team was led by Doug Weir with Rachel Higgs. Tim Hay and Jeff Fearon are the design architects. Photography is by Simon Wilson.

Recognition: Winner of a World Architecture Award (WAF 2014) Winner of a New Zealand Architecture Award (NZIA Awards 2015) Winner of a Designers Institute of New Zealand, Gold Award, 2014