Shingle Roof House

Sited within an established leafy suburb this home draws inspiration from its surroundings, referencing the vernacular arts and crafts roof of its neighbours. The building’s roof has been balanced overhead, creating an opportunity to bring openness to the living spaces below while retaining the solidity and weight of a more traditional form above.

Shuttered apertures have been added to the roof that allow relief to its form, while providing outlook and privacy for the bedrooms.

Through the arrangement of spaces and layering of the garden, living spaces flow onto a private grassed courtyard and lawn.

A raised pool and terrace anchor the far edge of the courtyard and provide a view back over the covered outdoor living space with open fire.

The building is comprised from rich materials of copper, timber shingle, plastered walls and oiled timber wide-plank floors. The palette has an emphasis on weathering to deliver a home that will improve and settle into it’s environment with the passing of time.

Project Details:

The internal floor area is approximately 380m2 and construction was completed in mid 2015. Fearon Hay’s project team was led by Doug Weir with Rachel Higgs. Tim Hay and Jeff Fearon are the design architects. Interiors are a collaboration with Penny Hay Design Photography is by Simon Wilson with styling by Amelia Holmes.

Recognition: Winner of an Auckland Architecture Award (NZIA Awards 2015)