Shark Alley House

Shark Alley was designed as a family retreat, a robust structure able to hold its own against the rugged coast, capturing the aspect whilst still providing comfortable shelter from potentially hostile elements.

With the harsh weather coming from the sea, the windward side can provide shelter, leaving the leeward side open for access to the outdoor courtyard.

The ‘L’ shaped plan enhances this protection with sliding shutters, allowing flexible combinations of shade, privacy, ventilation, views and shelter.

Project Details:

The internal floor area is approximately 250m2 and construction was completed at the end of 2004. Tim Hay and Jeff Fearon are the design architects. Photography is by Patrick Reynolds.

Recognition: Winner of an New Zealand Architecture Award (NZIA Awards 2004) Finalist for a New Zealand Architeture Supreme Award (NZIA Awards 2004) Published in Architectural Record’s 50 Year Record Houses (US, 2005) Published in the Phaidon Atlas 21st Century Architecture (Phaidon 2009) Published in ‘International Beach Houses’ (Atrium Publishing 2008)