Island Retreat

This family retreat is an arrangement of freestanding structures around a courtyard, set in a saddle above Matiatia Bay. Waiheke Island can be idyllic, but also exposed. The saddle has been subtly emphasized to form a protective setting for three structures, a pool and the open spaces between. The architecture draws from the principles of a camp. Individual roof planes cover each sturucture, separately housing living, sleeping and studio. These draped planes are tensioned over rough concrete forms embedded in the contour. The house can perform off the grid, with rainwater harvesting, wastewater treatment and solar energy generation all provided on site.

Project Details: The internal floor area is approximately 375m2 and construction was completed in 2011. Fearon Hay’s project team was led by Stephen de Vrij with Robin Gieselhardt. Tim Hay and Jeff Fearon are the design architects. Interiors are a collaboration with Penny Hay. Photography is by Patrick Reynolds & Gaelle le Boullicault with styling by Penny Hay & Amelia Holmes.

Recognition: Winner of a New Zealand Architecture Award (NZIA Awards 2011) Published in Elle Decoration UK (September 2012) Finalist in the World Architecture Awards, (WAF Singapore 2012)