Dune House

Dune House is nested among the sand dunes of a popular beach on the east coast of New Zealand’s North Island. The architecture responds to the opportunities of a coastal lifestyle but reflects the need for privacy from adjacent property.

A central open plan living space sits between a terrace and protected courtyard offering pool, outdoor dining and open fire.

The terrace opens to the beach and ocean while the courtyard creates privacy and a sense of sanctuary. This protection is created by a bespoke steel and glass veil, obscuring views into the space but maintaining awareness of afternoon light and the setting sun.

The interiors are delivered in collaboration with Penny Hay. These are carefully balanced as a refined yet durable palette that give a sense of comfort, calm and quiet by day, and by night.

Highly polished door frames sit with raw finishes of concrete and plaster. Layers of fabric can be drawn over fully glazed walls. The weathering brass cabinets and silver travertine slabs enrich open volumes and neutral tones of the architecture.

Project Details:

The internal floor area is approximately 400m2 and construction was completed in mid-2013. Fearon Hay’s project team was led by Robin Gieselhardt, with Stephen de Vrij. Tim Hay and Jeff Fearon are the design architects. Interiors are a collaboration with Penny Hay Design Photography is by Patrick Reynolds.

Recognition:

Winner of a World Architecture Award (WAF 2014) Finalist for the New Zealand Architectural Medal (NZIA Awards 2014) Winner of a New Zealand Architecture Award (NZIA Awards 2014)