Coromandel Beach House

A family commissioned a holiday home on a long, narrow, beachfront site covered in pine trees. The prevailing winds required a solution that provided protected outdoor and interior spaces while taking in the view.

The house is an open veranda in an L-shaped configuration around a west facing deck and open fire. Enclosure is provided by layers of fully retractable glass sliding panels.

Either side can be pulled closed for protection from the prevailing wind, leaving the leeward side open for access to outdoor terraces and connection to the beach.

A simple, durable material palette of blackened cedar weatherboards, concrete floors and alloy window frames allows the home to host family holidays and full enjoyment of the New Zealand beach life.

Project Details:

The internal floor area is approximately 220m2 and construction was completed in mid-2000. Tim Hay and Jeff Fearon are the design architects. Photography is by Patrick Reynolds.

Recognition: Winner of an New Zealand Architecture Award (NZIA Awards 2002) Finalist for the NZIA Supreme Award (NZIA National Awards 2003)