Brancott Estate

A broad, gravel-ballasted roof plane is extended over a series of interior and exterior spaces set into a rising spur of land on Brancott Vineyard.

The spaces accommodate dining spaces, tasting facilities and private hosting and meeting spaces, all set to take advantage of the extensive outlook over the valley floor.

Sandblasted concrete panels using aggregate form the local valleys form the solid walls of the structure, creating the spaces set directly into the hillside.

The remainder of the enclosure is provided by glazed panels framed in blackened steel, shaded by the broad overhangs of the roof plane. The glazed enclosure is fully retracted in places to open to the valley below, or opened as narrow blades to capture cross ventilation.

Project Details:

The internal floor area is approximately 450m2 and construction was completed in mid 2011. Fearon Hay’s project team was led by Gordon Gallagher with Rufus Knight. Tim Hay and Jeff Fearon are the design architects.

Interiors are a collaboration with Penny Hay Design. Photography is by Patrick Reynolds with styling by Penny Hay.

Recognition:

Finalist for a World Architecture Award (WAF 2012) Winner of an NZIA Commercial Architecture Award (NZIA Auckland Branch Awards 2012)