Alpine Terrace House

Alpine Terrace House is a cluster of simple blackened buildings set around a courtyard. The cluster is sited on a sloping terrace surrounded by mountain ranges overlooking the Wakatipu Basin in New Zealand’s Southern Alps.

While the outlook is spectacular, the elements can be harsh – the perimeter of the cluster provides a sanctuary from which to experience the alpine landscape.

The enclosure is formed in a palette of timber, steel, metal and stone, all darkened to a form a homogeneous silhouette. Single pitched roof planes interact with one another to provide a sculptural terrain.

The programme uses four adjoining buildings to accommodate the various components of the house: a pair of guest rooms and a kitchen designed for social occasions; a dining space flanked by two sitting areas; the master suite, bathroom and library; and a reading room with mudroom, coats and garaging.

The single level structures are set on a plinth that begins at ground level next to a gravelled arrival court and transitions to a floating ledge above the sloping terrain. Entry is gained through a glazed volume set between two of the buildings.

The house is a low profiled retreat perched in the open landscape. The architecture provides a diverse interplay of internal and exterior spaces all wrapped within a simple rectangular presence.

Project Details:

The overall floor area is approximately 370m2 and construction was completed in early 2018. Fearon Hay’s project team was led by Piers Kay. Tim Hay and Jeff Fearon are the design architects. Photography is by Simon Wilson. Interiors were a collaboration with Dean Sharpe of Archistay.