1973 House (reworked)

The original house was commissioned in 1973. Auckland architect Ron Sang was asked to design a residence constructed in in-situ concrete. The new design brief had two major requirements – maintain, restore and if possible enhance the original design while accommodating a family of four children.

The reworking of the house was awarded the NZIA Supreme Award for Architecture on its completion.

Reworking of the residence inserts fine steel framed glazing amongst the original concrete columns, beams and shear walls. The concrete is exposed and softened by a sarked timber ceiling throughout. The original conversation is reinstated and made into the inviting heart of the by a new fire and leather seating.

A new sleeping pavilion is set above a landscaped podium integrated into the existing front lawn. New cantilevered concrete pergola structures provide shelter over the entry and reference key elements of the original architect’s composition.

The entire northern edge of the original house is stripped back to the key forms of concrete balconies, double height concrete columns and shear walls. 7.5 metre high steel windows now open to connect the spaces of the home to the reformed pool and decked terrace.

Project Details:

The internal floor area is approximately 850m2 and construction was completed in mid 2005. Fearon Hay’s project team was led by Kara Laird and Maggie Carroll. Tim Hay and Jeff Fearon are the design architects. Photography is by Patrick Reynolds.

Recognition: Winner of the NZIA Supreme Award for Architecture (NZIA National Awards 2007) Winner of an NZIA Architecture Award (NZIA Auckland Awards 2006)